מילים: נח נפתולסקי
לחן: אהרון ניסן כהנוביץ (בר כהן)
|
אסנת רביד משה 
שנת הקלטה: 2021
תודה לצבי תדמור על מסירת ההקלטה. |
על נסיבות כתיבת השיר כותב שמעון קושניר, חברו של נח נפתולסקי, בספרו "אנשי נבו":
...נח יצא מאודסה באוניה לארץ ישראל, ירד ביפו בחנוכה תרס"ו 24.12.1905. הגיע לפתח תקווה, פגש שם פועלים עולים חדשים ונודע לו, כי פועלים שחללו את השבת לא זוכים ליום עבודה מידי האיכרים, שהטילו חרם על הפועלים ומי שלא חותם על טופס ומתחייב כי לא יחלל את השבת לא זוכה ליום עבודה.
ואכן, רק לעיתים רחוקות נח זכה ליום עבודה. במלון בו השתכן נח פגש שלושה פועלים ולאחר כמה שבועות הם משתפים אותו בהחלטתם לעזוב את הארץ, לעלות על אניה ביפו ולהגר לאמריקה או לקנדה. הם מציעים לו להצטרף אליהם. הוא מזדעזע וכאבו גדול על החלטתם, והוא כותב ביומנו את השיר הבא (בהמשך מובא ציטוט השיר).
מספר צבי תדמור (1944), גאוגרף יליד רחובות, החוקר את תולדות העיר במסגרת התנדבותו בארכיון העירוני:
נחשפתי לשיר "תוחלת נוער" במסגרת מחקר שערכתי על קורותיהם של רחל בלובשטיין המשוררת, נח נפתולסקי, משפחת זלצר ופועלי העלייה השניה ברחובות. התוודעתי לשיר בספרו הביוגרפי של שמעון קושניר "אנשי נבו".
במחקר נוסף אודות אהרון כהנוביץ, מלחין השיר, ואחיו אברהם, התבררו פרטים נוספים על הקשר בין האחים ורחל המשוררת. בהכנת הרצאה בנושא "אהבותיה של רחל, תחילתן ברחובות", לפני שנה וחצי (2021), השמעתי את השיר לראשונה בהקלטה בביצועה של אחייניתי אסנת רביד.
... ב- 1909 שלוש האחיות לבית בלובשטיין התגוררו ברחוב מנוחה ונחלה ברחובות מול בית משפחת זלצר (בבית ברוידא). חיה זלצר, חברתה של רחל המשוררת, סיפרה לנח (שהתגורר בביתם - זֶמֶרֶשֶׁת) כי צעירי המושבה מוקסמים מרחל ואחיותיה שושנה ובת שבע. בלילות, הנוער מתכנס אצלן לשמוע את נגינתן על הפסנתר ואת שירתן ומצטרף אליהן בזמר ונגינה. היא הוסיפה כי האחיות שמעו עליו ועל בואו מכנרת, מידידו אהרון כהנוביץ שלימד אותן את שירו "תוחלת נוער" בלחן שחיבר. הוא שר אותו בליווי נגינתה של בת שבע על הפסנתר, והשיר התקבל יפה.
כל מידע נוסף אודות השיר, כולל הערות, סיפורים, צילומים – יתקבל בברכה לכתובת contact@zemereshet.co.il.