אורלנד מספר שאת השיר חיבר בקפה 'כסית' בתל אביב ביום בו הודיעו ברדיו על אסון "פַּטרייה" (מתוך הספר 'היו לילות' עמ' 158):
באותו יום אנשים הלכו ברחוב כמוכי הלם; השעה הייתה 11 בלילה ובכסית ישבו מתי מעט "מבוישים, נדהמים ומוכי עלבון". מרחוק שמעו נגינת אקורדיון מתקרבת ואל הקפה נכנס המלחין מנשה בהרב עם האקורדיון שלו. הוא שמע ברדיו את ההודעה על 'פטריה' ובא לשבת עם חבריו לצרה. הוא התחיל בנגינת זמר חסידי שאילתר במקום ויושבי בית הקפה הבוהמים התחילו לכתוב לו מילים. כל אחד מהם הראה לו את פרי עטו ואלתרמן פסק ש'אם הופלנו' הוא השיר הראוי למנגינה החדשה כיון שבשיר הזה היה להם "אורך רוח לשיר אותו עד סופו".
אורלנד סיפר על כך גם בתכנית השביעית של "נתיב הזמר" (החל בתזמון 14:28).
לא ברור אם בשתי העדויות האלו אורלנד בלבל בין ה"פטרייה" לבין ה"סטרומה", כיוון שה"פטרייה" הייתה האונייה הראשונה שטובעה, ובשיר מוזכרת גם ה"סטרומה". אפשרות נוספת היא שהנוסח הראשוני של השיר לא כלל את ה"סטרומה", וכעבור שנתיים - כשטובעה גם ה"סטרומה" - אורלנד עדכן את שירו.
ביריה הנזכרת בנוסח החלופי אף היא הייתה אניית מעפילים.
על פי עדות אורלנד לציפי פליישר, 10.2.1963, "התפתחותו ההיסטורית של שיר העם העברי" [1964], עמ' 376-377, מחברי הטקסטים האחרים ללחן ששר מנשה בהרב היו אלכסנדר פן ונתן אלתרמן.
לשיר ריקוד מאת רבקה שטורמן.
ביצועים נוספים:
כל מידע נוסף אודות השיר, כולל הערות, סיפורים, צילומים – יתקבל בברכה לכתובת
contact@zemereshet.co.il.
הפרסום המקוון נעשה על פי סעיף 27א לחוק זכות יוצרים תשס"ח-2007. בעל זכות היוצרים מוזמן ליצור איתנו קשר ולבקש להסיר את הפרסום.
פרסום בדיד משנת 1946
הפרסום המקוון נעשה על פי סעיף 27א לחוק זכות יוצרים תשס"ח-2007. בעל זכות היוצרים מוזמן ליצור איתנו קשר ולבקש להסיר את הפרסום.
פרסום בדיד משנת 1946
עדכון אחרון: 17.07.2022 16:48:05
© זכויות היוצרים שמורות לזֶמֶרֶשֶׁת ו/או למחברים ו/או לאקו"ם