מילים: מן המקורות
לחן: יהודה יערי
|
ברכה עפאים 
עיבוד: דינה ליס
שנת הקלטה: 2003 מקור: תקליטור משפחתי "מתחת לאבק השכחה" ליווי: דינה ליס
המבצעת למדה את השיר מאביה, זאב זילברשטיין-כספי, שעלה לארץ ב-1939 והתיישב ביגור. ייתכן מאוד שלמד את השיר במסגרת הכשרת בורוכוב ("קיבוץ בורוכוב") של תנועת ה"חלוץ" בלודז' באמצע שנות ה-30.
|
מרדכי רוט 
מקור: תקליט Semer H.45/46, ברלין
קטע מס' 20 בתקליטור מס' 2 במארז התקליטורים.
נכלל בסדרת/מארז התקליטורים Vorbei - Beyond recall: Jewish musical life in Nazi Berlin 1933-1938בת-עמי זמירי  ביצוע:
שמעון פלמן 
שנת הקלטה: 16.7.1997
מקור: הספרייה הלאומיתפרטים נוספים על ההקלטה ראו באתר הספרייה הלאומית. כמו כן, ניתן להאזין להקלטה המלאה. (השיר נמצא בתזמון 1:05:40).
עזרא כדורי 
מקור: הספרייה הלאומיתפרטים נוספים על ההקלטה ראו באתר הספרייה הלאומית. כמו כן, ניתן להאזין להקלטה המלאה. (השיר נמצא בתזמון 0:33:56).
את השיר למד עזרא כדורי בבית הספר.
הקליט: עזרא כדורי.
שרה הינדה 
מקור: אתר זֶמֶרֶשֶׁת
בתה של המבצעת, חנה (חנצ'ו) מעידה: "השיר היה מושר בפי שרה הינדה לכל אורך הדרך, קרוב לוודאי מאז ימי הרמנסברג."
חגית הלפרין 
שנת הקלטה: 9.3.2014
מקור: אתר זֶמֶרֶשֶׁת
יהושע זטלר 
מקור: אתר זֶמֶרֶשֶׁת
חנה רוזן 
מקור: אתר זֶמֶרֶשֶׁת
תמר זימנבודה 
שנת הקלטה: 4.8.1998
מקור: הספרייה הלאומיתפרטים נוספים על ההקלטה ראו באתר הספרייה הלאומית. כמו כן, ניתן להאזין להקלטה המלאה. (השיר נמצא בתזמון 0:39:33).
למדה בטבריה בגיל 11 (1923).
נכתב על-פי ישעיה ה', א'-ד'.
אין ודאות לגבי מקור הלחן. יהודה (יודקה) יערי העיד בשני ראיונות - לדן אלמגור (בנובמבר 1974, מתועד בכרטסת מאיר נוי) וליעקב מזור, מוסיקולוג וחוקר זמר חסידי - כי חיבר (או התאים) את הלחן בשנת 1921 בתקופה שהיה חבר בגדוד שומריה בכביש חיפה-ג'דה. לדן אלמגור סיפר שקיבל גיטרה והלחין את השיר בלה מינור. ליעקב מזור סיפר שהתאים את הלחן בשנת 1921 בנסיבות שהזכירו לו את הטקסט של ישעיהו. הוא סיפר למזור כי אחד מחבריו שמעוֹ מפזם לעצמו את הטקסט, ואותו חבר הפיץ ולימד את יתר החברים, ובכך "איבד" יערי את "בעלותו" על הלחן. בנו של יהודה, ד"ר מנחם יערי, סיפר ב-2012 לפרופ' גדי מורן, כי אביו שילב את הלחן במחזה שהעמיד במסגרת פעילותו התרבותית.
יעקב מזור מעריך כי הלחן שהתאים יערי הוא מעין אלתוּר על מוטיבים ו/או נעימות מסורתיות שנשזרו בדמיונו המוסיקלי של יערי, שהיה בן משפחה חסידית, למעין נעימת קריאה, שכן קטעים מפרקי הנביאים קוראים גם בהפטרות. מזור מציין כי סגנון הלחן הוא חזני-חסידי משום שיש בו אלמנטים המזכירים ניגוני דְּבֵקוּת חסידיים.
את ייחוס הלחן ליערי ואת דברי מזור מחזק פרופ' אליהו שלייפר, מומחה למוזיקה חסידית: "אני לא מכיר לחן שניתן לומר עליו שהוא הבסיס ללחן של יודקה. ברור מאוד שהלחן שלו מבוסס על מוסיקה יהודית מזרח אירופית, אבל מדובר בשימוש במוטיבים או בתבניות מוסיקליות נפוצות ולא בהתבססות על לחן או קטע חזני אחד..." (מתוך דברים שמסר שלייפר למזור).
תווי השיר נדפסו ב-1935 בשירונו של יעקב שנברג, "שירי ארץ ישראל" (עמ' 141-139), ללא ציון המלחין; גם בספר המועדים בעריכת יום טוב לוינסקי (מהדורת 1965, סוף כרך ט"ו בשבט) הופיעו התווים ללא ציון מקור. הפרק ידוע גם כ"שירת הכרם", וכך שמו בביצוע צבי ארוני. על התקליט עם ביצוע מרדכי רוט רשום "שיר הכרם". גם שם אין ציון מלחין.
השיר נפוץ באירופה (ראו הערות לצד הקלטותיהן של ברכה עפאים ושל שרה הינדה), אך אין בידינו תיעוד על כך שזומר לפני 1921 (השנה בה יערי התאים את המנגינה, על-פי דבריו) ובאין ייחוס הלחן למקורות אחרים, קיבלנו בשלב זה את הייחוס ליערי כמלחין השיר.
לביצועים נוספים:
- צבי ארוני (Zvee Aroni)
- אילקה רווה
- הרב דב קוק
כל מידע נוסף אודות השיר, כולל הערות, סיפורים, צילומים – יתקבל בברכה לכתובת contact@zemereshet.co.il.
מקור: "ספר המועדים, כרך ה: ימי מועד וזיכרון - ראש חודש, חנוכה, חמישה עשר בשבט", אגודת עונג שבת (אוהל שם) בתל אביב ע"י דביר, תשי"ז 1957