מילים: ברל שפיר
(תרגומים/נוסחים עבריים נוספים למקור זה)
תרגום: אברהם לוינסון לחן: פרץ הירשביין (טקסטים נוספים בלחן זה) כתיבה (בשפת המקור): 1911
|
בן בונוס 
ליווי: להקה כלית לא מזוהה
שנת הקלטה: 1964 מקור: התקליט Once Upon A Town - Cavalcade of Life in the Shtetl מס' FAM-1021 ביצוע בשפת המקור (יידיש). |

רמי בן יוסף 
מקור: אתר זֶמֶרֶשֶׁת

מנוחה גורפינקל 
מקור: אתר זֶמֶרֶשֶׁת
ביצוע בשפת המקור (יידיש)
בתים 3,1
תרגום אברהם לוינסון לשיר שזכה לנוסח עברי מוכר יותר באותה אווירה אך לא כתרגום "אוהל שח". תרגומים נוספים לשיר המקורי: שמשון מלצר ו/או דב סדן - "על העלייה נם גג"; חיים בנציון אילון-ברניק - "בעלייה ינום הגג"; יצחק קצנלסון - "בעלייה תחת גג"; ותרגומים מאוחרים יותר: משה סחר - "על הבוידעם גג ישן"; אוריאל אופק - "גג ישן על עלייה".
על שיר המקור מפרט אליעזר ניבורסקי:
המילים נדפסו עם כמה בתים נוספים מפוזרים בחלק הראשון של המחזה "אַבֿרהמל דער שוסטער גייט מיט הקפֿות“, שיצא לאור בכתב העת „גוט מאָרגען“ בתאריך היוליאני 29.9.1911 [=תאריך גרגוריאני 12.10.1911] [המשך המחזה נדפס בתאריך היוליאני 4.10.1911 [התאריך הגרגוריאני 17.10.1911]]. זהו מחזה המשך ל"אברהמל דער שוסטער" שבגרסתו העברית (בלבד) נכלל השיר "טיף טיף טיף".
לפי הערות העורך נחום אויסלענדער בספר "ב. שאפיר - לידער, דערציילונגענ, דראמאטישע פּרווונ" [מוסקבה 1934], עמ' 392, על סמך חומר ארכיוני רב מאודסה וממקומות אחרים, כולל ארכיונו האישי של המחבר והתכתבויות שונות, לא נשאר שום נוסח של השיר בכתב יד, ולא ידוע אם השיר הודפס בנפרד. כנראה הוא הופיע לראשונה בתוך המחזה.
כבר בשנת 1917 המילים נכללו ב"אַנטאָלאָגיע – פֿינף הונדערט יאָר ייִדישע פּאָעזיע", עמ' 123 עם ההערה "פֿאָלקסמאָטיוו" (מוטיב עממי), וזה גם נוסח הטקסט שנכלל במחזה כשנדפס ב1934 (בפרסום הנזכר לעיל, עמ' 340 ואילך; בעמ' 184 באותו ספר נדפס השיר בנפרד).
אשר ללחן, פרץ הירשביין מציין בספר זכרונותיו "טעאַטער, וועלטרײַזעס, זכרונות", עמ' 269 ,כי השיר "אויפֿן בוידעם שלאָפֿט דער דאַך“ היה הדבר העיקרי שנשאר מהמחזה "אַבֿרהמל דער שוסטער", אשר היה חלק מרכזי ברפרטואר של הלהקה שלו כשהם יצאו מאודסה באביב 1909 למסע הופעות באליסבטגרד, יקטרינוסלב, ועוד. (לא ברור אם השיר בוצע בפועל כבר במחזה הראשון, או שמחזה ההמשך שנדפס ב1911 בוצע בפועל כבר ב1909, או שהירשביין מערבב בין שני המחזות). אגב, ברל שפיר היה הלחשן של הלהקה. עם זאת, הוא אינו מציין במפורש שהוא עצמו הלחין את השיר.
מנשה גפן מביא בספרו "גלגולי מוטיבים בפולקלור ובספרות", עמ' 14 - 16, שני שירים יידיים נוספים בעקבות השיר היידי המקורי: שיר קומסומולי מאת אייזיק פלאטנר, וקינה על השואה מאת ה' לייוויק.
עוד באותו לחן: היתום.
כל מידע נוסף אודות השיר, כולל הערות, סיפורים, צילומים – יתקבל בברכה לכתובת contact@zemereshet.co.il.
- בעלייה ינום הגג (באותו לחן)
- בעלייה תחת גג (באותו לחן)
- על העלייה נם גג (באותו לחן)